Leren naast je werk. Is dat verstandig?

Je hebt een baan en wilt nog beginnen met een studie. Het kan ook een interne opleiding zijn binnen het bedrijf. Is dit verstandig om dat te combineren en is het haalbaar.

Het werken en leren combineren

Als je werk al hebt dan ben je nooit uitgeleerd omdat je altijd bij kunt leren. Als je tijdens het werk nog een werkgerelateerde studie of cursus kunt doen is dat meegenomen. Je moet wel voor jezelf nagaan of dit te combineren is met je privéleven en je baan. Het kan stressvol zijn en een opgave. Er zijn genoeg dingen waar je vooraf al over kunt denken zoals bijvoorbeeld de tijd die je eraan kwijt zult zijn.

Een goede voorbereiding is al het halve werk

Voordat je besluit te gaan leren moet je voor jezelf nagaan hoeveel tijd je nodig hebt aan het leren. Is het een cursus onder je werktijd of een studie naast je werk. In beide gevallen is het beste dat je stilstaat bij de tijd die je ermee kwijt bent. Kun je dit goed combineren samen en kun je het goed matchen qua werk en privéleven.

Het is belangrijk om te weten of je alles kunt doen tijden de uren. Heb je tijd voor huiswerk en wanneer heb je tentamen. Het zijn allemaal vragen die je vooraf jezelf kunt stellen. Stel voordat je begint de verwachtingen hoog in de kaart. Als je goed bent voorbereid dan zul je het in ieder geval gemakkelijker aankunnen.

Je moet veel leren in een korte tijd en je werkt tussendoor. Daarbij komt ook je sociale leven nog waar je dan minder tijd voor zult hebben. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken en leren.

Hoe kun je het beste leren in een beperkte tijd?

Je kunt meer rust behouden door de lesstof op te delen. Het wordt dan overzichtelijker met wat je leert. Je kunt memo’s plaatsen bij belangrijke onderwerpen en die herhalend doornemen. Probeer te studeren in een rustige ruimte waar je niet afgeleid wordt. Kun je leren op het werk dan kun je collega’s vragen om hulp.

Ze zouden je kunnen overhoren bijvoorbeeld in de pauze. Het combineren van leren en werk kan lastig zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat je elke vrije minuut besteed aan het leren. Zo kun je steeds de samenvatting goed leren af en toe controleren.