Ontgroening is een oud principe in het studentenleven. De bedoeling hiervan is dat studenten meer een wij gevoel krijgen. Het ontgroenen moet ervoor zorgen dat groepen dichter tot elkaar trekken. Een betere groepsbinding krijgen onder elkaar.
Ontgroenen in je studententijd. Wat houdt dat in?

Wat is ontgroening bij studenten?

Een ontgroening gebeurt meestal wanneer je lid wordt van een studentenvereniging. Niet alle studentenverenigingen doen aan ontgroeningen. Er zijn studenten die zien op tegen een ontgroening in het eerste jaar. De ontgroening heeft als doel dat je als groep meer saamhorigheid krijgt. Een oud principe dat al lang bestaat.

Waarom wordt aan ontgroening gedaan?

Een ontgroening heeft als doel dat je meer naar elkaar toetrekt. De ontgroening wordt door studentenverenigingen gedaan. Het is een middel om een band op te bouwen tussen nieuwe leden en de vereniging. Er zijn regels aan verbonden maar een ontgroening wordt ook gecontroleerd door de kennisstelling van de studentenvereniging.

Een studentenvereniging moet zich aan de regels houden. Het ontgroenen mag ook niet te heftig worden. Gebeurt dat wel dan kan de studentenvereniging toelagen kwijtraken. En geen studentenvereniging staat daarop te wachten. De vereniging zal dan geen toekomst meer hebben.

Hoelang kan een ontgroening duren?

Hoe lang een ontgroening duurt hangt af van de studentenvereniging. Sommige duren maar twee dagen en andere ontgroeningen kunnen drie weken duren. Tijdens een ontgroening verleg je de eigen grenzen. Er kan tijdens een ontgroening van alles gebeuren.

Hoe kun je jezelf het beste voorbereiden?

In de meeste gevallen vallen ontgroeningen mee. Laat je vooral niet gek maken. Je moet soms dingen doen die om te lachen zijn. En soms kan het zijn dat je opdrachten moet doen. Je kunt jezelf ook voorbereiden op schreeuwen, vies maken e.d. Je weet namelijk niet wat er allemaal gaat komen.

Een ontgroening moet altijd veilig zijn. Een ontgroening kan vreemd zijn maar houdt altijd in het hoofd dat je met deze mensen aan een bar zit naderhand. Iedereen in de studentenvereniging heeft hetzelfde meegemaakt. Je maakt samen de gekke dingen mee en dat geeft de sterke band onder elkaar. Je bent niet verplicht eraan mee te doen.

In het studentenleven zal het wel een unieke en aparte ervaring zijn die je nooit zult vergeten. Je kunt het in ieder geval afstrepen op je bucketlist. Een ontgroening kun je ook tussendoor stoppen wanneer je het niet meer leuk vindt. Geniet volop van je studententijd.