Een passende studie vinden. Hoe doe je dat?

Je wilt gaan studeren, maar weet nog niet de passende studie voor je. Je zou om te beginnen je ouders, familie en vrienden kunnen vragen hoe zij jou zien als persoon. Dit kan je al veel helpen naar een studie toe. Misschien ben je een zorgzaam persoon of je werkt graag met je handen. Je kunt ook bepaalde studiekeuzetesten doen online om te bepalen welke richting voor jou de beste keuze is.

Waar ben je goed in, en wat vind je leuk?

Studeren is leuk en weten wat je gaat studeren nog beter. Om te starten zou je de sterke en zwakke punten kunnen opschrijven van je zelf. Schrijf ook op wat je graag in je vrije tijd allemaal doet. Schrijf ook de belangrijke dingen op voor jouw studiekeuze. Vind je het lastig om zo te bepalen dan heb je de mogelijkheid voor een studiekeuzetest.

Vraag ouders, familie, vrienden, decaan of leraar?

Je kunt de mensen om je heen ook vragen hoe ze jou zien bijvoorbeeld. Je ouders, familie en vrienden weten vaak hoe je bent. Dat geldt ook voor een leraar of decaan. Deze mensen kennen je als persoon en weten ook je sterke punten en zwakke punten. Een leraar of decaan kunnen je ook meer informatie geven en advies.

Het vergelijken van opleidingen

Als je een beeld hebt van de mogelijkheden dan zou je op zoek kunnen gaan naar de opleidingen die passend voor je zijn. Je kunt per studierichting kijken welke studie je zou kunnen volgen. De stad waar je wilt studeren kan ook bepalend zijn voor je keuze in opleiding. Vergelijk de opleidingen en de studiesteden voor je een besluit maakt.

Open dagen van opleidingen bezoeken

De scholen hebben open dagen waar je naar toe zou kunnen gaan. Je kunt dan een kijkje nemen en de sfeer proeven van de school. Je neemt dan deel aan de open dag. Je hebt dan de kans om allerlei vragen te stellen die je beantwoord wilt hebben. Het kan de keuze naar een studie gemakkelijker maken.

Doe een studiekeuzetest voor de passende studie

Een studiekeuzetest kan je helpen om de juiste keuze te maken. Je krijgt tijdens de test allerlei vragen. Als je de vragen beantwoord hebt krijg je een soort uitslag. Je kunt dit zien als een studieadvies. Dat kan de keuze naar een passende studie iets gemakkelijker maken.